Ciasto biszkoptowe z jabłkami

IMG_20190328_111249

Kochani,

Dziś przepis na kolejne ciasto, które ładnie wygląda, dobrze smakuje i jest proste w przygotowaniu.

Ciasto:

Ubij 3 żółtka z połową szklanki cukru na puszystą piankę. Dodaj 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksuj.

Dodaj 3 ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, wymieszaj delikatnie łyżką. Na prostokątnej blasze o wymiarach 20×30 cm rozłóż papier do pieczenia. Rozsmaruj na nim masę.

Piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Zostaw do ostygnięcia.

Do garnka z grubym dnem włóż około 1,5 kg obranych i pokrojonych na kawałki jabłek, wlej 1/2 szklanki wody i gotuj do miękkości. Jeśli dasz więcej jabłek, ich warstwa na cieście będzie wyższa. Pod koniec dosyp cynamonu do smaku. Jeśli użyliście kwaskowej odmiany owoców, dosypcie cukru. Całość zblenduj na gładką masę i do gorącej dodaj agrestową galaretkę w proszku. Dokładnie wymieszaj.

Jeśli nie mamy czasu, lub nie lubimy zabawy w pieczenie, możemy użyć gotowych przecierów jabłkowych, które są do nabycia w sklepach.

Osobno ubij 330 ml śmietany 30% z łyżeczką cukru.

Na wystudzony biszkopt wyłóż jabłka i wstaw ciasto do lodówki. Gdy masa zastygnie, wyłóż śmietanę. Widelcem zrób wzorki. Posypaodrobiną gorzkiego kakao.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *