Porzeczkowiec

Kochani,

Poniżej receptura na ciasto, które z powodzeniem możecie zrobić na zbliżającą się Wielkanoc. Ma ono kwaskowy posmak porzeczek i serka i słodkość śmietany, co w połączeniu z czekoladowym blatem daje niebo w gębie. Dodatkowo jego zaletą jest to, że zawsze się udaje. Koniecznie spróbujcie :)

porzeczkowiec

CIASTO:

Zagotuj do rozpuszczenia:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao

Gdy masa będzie stygnąć, przygotuj sobie:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i ubijaj dalej do otrzymania kremowej pianki. Wlej czekoladową wystudzoną masę i wymieszaj szpatułką lub na wolnych obrotach miksera, jednak TYLKO do połączenia.

Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

KREM Z SERKA:

  • 200 g masła
  • 500 g serka naturalnego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru

Utrzyj masło, dodaj serek i cukier. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.

PONADTO:

Ubij 400 ml śmietany 30% z 2 łyżkami cukru. Możesz dodać śmietan-fix.

Będzie ci potrzebny słoik dżemu z czarnej porzeczki. Ja użyłam takiego z własnych przetworów, które robiłam latem.

Przystąp do złożenia ciasta.

Najpierw przekrój ciasto na pół. Obie połówki posmaruj dżemem. Na jedną nałóż krem z serka, przykryj drugim blatem. Nałóż na niego ubitą śmietanę. Ozdób ciasto startą czekoladą. Pamiętaj, by ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *