Kochani,
Poniżej receptura na ciasto, które z powodzeniem możecie zrobić na zbliżającą się Wielkanoc. Ma ono kwaskowy posmak porzeczek i serka i słodkość śmietany, co w połączeniu z czekoladowym blatem daje niebo w gębie. Dodatkowo jego zaletą jest to, że zawsze się udaje. Koniecznie spróbujcie
CIASTO:
Zagotuj do rozpuszczenia:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
Gdy masa będzie stygnąć, przygotuj sobie:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i ubijaj dalej do otrzymania kremowej pianki. Wlej czekoladową wystudzoną masę i wymieszaj szpatułką lub na wolnych obrotach miksera, jednak TYLKO do połączenia.
Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KREM Z SERKA:
- 200 g masła
- 500 g serka naturalnego z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
Utrzyj masło, dodaj serek i cukier. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
PONADTO:
Ubij 400 ml śmietany 30% z 2 łyżkami cukru. Możesz dodać śmietan-fix.
Będzie ci potrzebny słoik dżemu z czarnej porzeczki. Ja użyłam takiego z własnych przetworów, które robiłam latem.
Przystąp do złożenia ciasta.
Najpierw przekrój ciasto na pół. Obie połówki posmaruj dżemem. Na jedną nałóż krem z serka, przykryj drugim blatem. Nałóż na niego ubitą śmietanę. Ozdób ciasto startą czekoladą. Pamiętaj, by ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego