Lubicie truskawki?

Sezon truskawkowy w pełni. Grzechem byłoby nie upiec z nich ciasta, czy chociaż nie zrobić koktajlu, zwłaszcza, że tak krótko możemy się nimi cieszyć. Najlepiej smakują te zerwane samodzielnie. Poniżej przepis na ciasto jogurtowe z tymi owocami. Smacznego :)

truskawki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 2 szklanki umytych truskawek bez szypułek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 100 g cukru

Składniki na kruszonkę łączymy razem, najlepiej palcami.

Łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, kurkumę.

Osobno łączymy mokre składniki: jajka, jogurt, mleko, olej.

Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę 40×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch wykładamy truskawki, posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 40-45 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *