Sezon truskawkowy w pełni. Grzechem byłoby nie upiec z nich ciasta, czy chociaż nie zrobić koktajlu, zwłaszcza, że tak krótko możemy się nimi cieszyć. Najlepiej smakują te zerwane samodzielnie. Poniżej przepis na ciasto jogurtowe z tymi owocami. Smacznego
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- 2 szklanki umytych truskawek bez szypułek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki
- 70 g masła
- 100 g cukru
Składniki na kruszonkę łączymy razem, najlepiej palcami.
Łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, kurkumę.
Osobno łączymy mokre składniki: jajka, jogurt, mleko, olej.
Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę 40×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy truskawki, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 40-45 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego