Mazurek z miodem

Wiem, że już właściwie po świętach, jednak może ktoś jeszcze skorzysta z mojego przepisu, który ma czterdzieści lat albo i więcej i dostałam go dawno temu od mojej cioci. Ciasto nie jest bardzo skomplikowane. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, gdy blaty ciasta z dodatkiem miodu przesiąkną masą. Poniżej receptura :).

mazurek

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C około 15 minut na złoty kolor. Zdjąć z papieru i wystudzić.

MASA:

  • 1/2 l mleka
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru

Z podanych składników ugotować budyń cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki.

Dodać kilka kropli aromatu rumowego.

Zmiksować kostkę masła i dodawać do niej po łyżce przestudzonej masy cały czas ucierając.

Na desce wyłożyć blat ciasta, posmarować połową masy, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą masy i przykryć trzecim blatem. Wylać polewę. Ozdobić orzechami.

Niektórzy używają polew gotowych. Ja zrobiłam własną. Poniżej receptura.

POLEWA:

  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 dag kakao
  • 2-3 łyżki cukru

Wszystkie składniki gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Polewę wylać na ciasto.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *