Kończy się na nie sezon, dlatego jeszcze jeden przepis dla amatorów tych owoców. Tym razem dla miłośników masła.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki truskawek
- szczypta cynamonu
- odrobina laski wanilii lub cukier waniliowy
Masło rozpuścić na gazie w garnuszku. Przestudzić.
Ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodać masło i zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon. Wszystko wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Wylać masę na foremkę o wymiarach 25×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :).