Domowe jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni. Nie wyobrażam sobie, by moja kuchnia w tym czasie nie pachniała jagodziankami. Spróbujcie :) Polecam :)

Z podanej ilości wychodzi 16 bułeczek.

jagodzianki

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • pół szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub kawałek środka laski wanilii

Nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Rozpuścić w garnuszku masło, do ciepłego dodać mleko, drożdże, cukier, wanilię i wszystko wymieszać łyżką. Dodać 2 żółtka, sól i mąkę, wyrobić ciasto łyżką. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie podzielić na 16 kawałków, każdy rozpłaszczyć w ręku i nałożyć po kopiastej łyżce jagód. Zlepić jak pierożek mocno zaciskając brzegi.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej bułeczki zlepieniem do dołu. Wierzch smarować białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 17-20 minut.

Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

SMACZNEGO :)

jagodzianki1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *